Temellerde su yalıtımı
      Binalarda teras, ıslak hacimler vb. görünen alanlara sonradan müdahale mümkündür. Ancak temellere sonradan müdahalenin zor ve masraflı bir iş olması nedeniyle temellerin su yalıtımı kesinlikle bir kerede yapılmalıdır.
     
     Yaşadığımız tüm yapılarda temellerin su yalıtımı en önemli yalıtım detaylarındandır. Temellerin su yalıtımı, inşaat aşamasında ve mutlaka projedeki teknik detaylara uygun olarak yapılmalıdır. Su yalıtımı uygulamaları hatalı ya da hiç yapılmamış binaların sonradan etrafını kazmak ve temele ulaşmak oldukça maliyetli ve zor bir çalışmadır. Bu yapılsa bile, temellerin altında bulunan grobetona ulaşmak mümkün değildir.
     
Temel su yalıtımı uygulaması
      Temel tabanına tesviye amaçlı, binamızın da üzerine oturacağı Grobeton dökülmelidir. Grobeton üzerine inşa edilecek yapının temellerinin, zemin suyuna karşı korunması için, grobeton üzeri su yalıtımı yapılmalıdır. Yalıtım üzerine yapılacak koruma şapı üzerine radye temel, daha sonra da perde duvarların inşasına geçilir. Radye temel ve perde duvarların yalıtımıyla, grobeton üzerinde kullanılan malzeme birbirine bindirilerek, yalıtıma gelen suyun drenaja yönlendirilmesi sağlanır. Bu nedenle iki malzemenin birbirine bütünlük sağlaması çok önemlidir. 
     
     Bu tip yapıların temellerinin altına ulaşmak mümkün olmadığından, grobeton üzeri yalıtımı uygulamak mümkün değil. Buna karşılık perde duvarların yalıtımının yapılması mümkün. Öncelikle toprak dolguyu radyenin en alt kotuna kadar kazarak hafriyatı kaldırmalı. Perdenin en üst seviyesinden grobetona kadar olan kısımdaki beton yüzeyde bulunan yağ, kir ve tozlarla kalıp sökümünden kaynaklanan zayıf beton parçaları temizlenmeli, varsa çatlaklar ve çiroz delikleri epoksi esaslı dolgu ve ankraj malzemeleri ile doldurulmalıdır. Temiz ve pürüzleri giderilmiş bu yüzeye Tip-1 bitüm emülsiyonu astar yüzde 20'si kadar su ile seyreltilerek 0,400 kg/m2 olacak şekilde izolasyon fırçası ile sürülmeli. Bitüm emülsiyonu astar kurumadan üzerine 50 gr/m2 örgüsüz geotekstil keçe serilerek yapıştırılmalıdır. 
     
     Su bazlı astarlar, normal hava koşullarında 1 günde kurur. Daha sonra yalıtım malzemesi olarak bitüm esaslı likit membran uygulamasına geçilir. Yüzde 1000 elastikiyete sahip olan likit membran yapıyla birlikte çalışır, ek yeri ve kesinti olmadığından, gerilmelerden kaynaklanan çatlama, patlama veya kış aylarında soğuktan dolayı büzülme oluşması mümkün değildir. Likit membranın normalde iki kat uygulaması yeterlidir. Her katta 0.600 kg/m2 olacak şekilde izolasyon fırçası ile sürülmeli ve katlar arasında bir gün beklenmelidir. 
     
Yalıtımın korunması
Yapılan yalıtım kesinlikle koruma altına alınmalıdır. Eskiden uygun malzeme bulunamadığından, perde duvar yalıtımının yanına 8'lik tuğlalarla bir duvar daha örülürdü. Fakat artık bu konuda daha pratik çözümler uygulanıyor. Bunlardan bir tanesi; ısı yalıtım levhaları ile bir koruma sağlamaktır. Burada dikkat edilmesi gereken detay, bitümlü ürünlerle yapılan yalıtım üzerine uygulanacak ısı yalıtım levhalarının montajı için, yine bitüm esaslı özel yapıştırıcı ürünler kullanılmasıdır. 

Detay ne olursa olsun; ısı yalıtım levhası uygulansın veya uygulanmasın yapılan yalıtımın toprak basıncından korunması için mutlaka yüksek yoğunlukta polietilenden imal edilmiş drenaj levhalarıyla koruma sağlanması gerekir. Drenaj levhaları, topraktan gelen suların kolayca drenaja aktarılmasını sağladığı gibi, dolgu toprağının meydana getirdiği lateral basınç kuvvetini de perde duvara eşit olarak dağıtacak ve duvar yüzeyini koruyacaktır.